Народното събрание одобри решение за големи инвестиции - близо милиард лева,

...
Народното събрание одобри решение за големи инвестиции - близо милиард лева,
Коментари Харесай

България търси свобода от Русия чрез вертикален газов коридор в Източна Европа

Народното заседание утвърди решение за големи вложения - близо милиард лв., в газопреносната ни инфраструктура, с цел да се включи страната ни в интернационален план за така наречен отвесен газов кулоар в Източна Европа.

Идеята на отвесния кулоар е да се свърже инфраструктурата за транспорт на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. Това е опит да се отърси районът от зависимостта си от съветски енергоизточници.

Решението бе импортирано от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков. Повечето от парите ще дойдат от заеми, обезпечени от страната.

В България ще се осъществят предпочитано три плана, посредством които да се разшири нашата газопреносна инфраструктура, оперирана от държавното сдружение " Булгартрансгаз ". Ще се увеличи потенциалът за транспорт на газовата връзка Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България, Същото би трябвало да се направи и с връзката Негру вода/Кардам в посока от България към Румъния. С третия план би трябвало да се построи довеждаща газопреносна инфраструктура за зареждане на консуматори в Източномаришкия въглищен басейн.

Стойността на трите плана се пресмята на 825 млн. лева без Данък добавена стойност или съвсем един милиард, като се добави данъкът. Управляващите разпореждат на енергийния министър да потърси безплатно финансиране за тези планове от Европейски Съюз, както и да усили капитала на " Булгартрансгаз " с 200 млн. лева А финансовият министър би трябвало да издаде държавни гаранции по заемни съглашения на " Булгартрансгаз " за сумата до 625 млн. лева По този метод съгласно Народното събрание би трябвало да се събере цялата нужна сума от българска страна, с цел да се изпълнят плановете.

От опозицията предизвестиха, че в случай че не се откри европейско финансиране, цялата сметка ще бъде платена от българската страна – изказване, което ръководещите не разясниха.

В отчета на Комисията по енергетика се показва, че въпросните планове  са основна част от цялостната визия на Вертикалния кулоар. Реализацията на плановете е от голямо стратегическо значение в светлината на идното от 1 януари 2025 година прекратяване на преноса на съветски газ през Украйна и обстоятелството, че съществуващата инфраструктура на „ Булгартрансгаз ” ЕАД не разрешава да бъде сменен напълно транзитираният съветски газ през мрежата ѝ. Ще се обезпечи техническа опция на газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз ” ЕАД за транспорт на възходящи количества природен газ от разнородни надеждни източници, включително полутечен природен газ, в посока от юг на север в поддръжка на напъните за диверсификация и повишение на сигурността на доставките както за България, по този начин и за страните от района, се показва в отчета на комисията.

Според получената информация, за покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които получават суровината през Украйна, се преглеждат конкурентни направления посредством доставки на LNG по направления от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 милиарда мЗ повишение на доставките от Русия по морския газопровод Турски поток. В тази връзка, с цел да резервира България мястото си на газовата карта на Европа, с цел да бъде сменен с LNG транзитираният газ с съветски генезис и с цел да бъдат обезпечени нужните количества за Централна Европа, е належащо в интензивен порядък да бъдат осъществени разпознатите планове за повишение на потенциалите за транспорт от Гърция към България и от България към Румъния, декларират вносителите.

След присъединението на Украйна към самодейността за Вертикалния газов кулоар, той съставлява освен конкурентно, само че и солидарно решение за гарантиране на доставките на газ за Европа. Реализацията на посочените планове от „ Булгартрансгаз ” ЕАД ще разреши оползотворяване на опциите на тръбопроводите и газохранилищата на Украйна и опазване на ролята на украинската газова инфраструктура за европейската енергийна сигурност, се показва още в отчета на комисията.

Против това решение бяха от " Възраждане " и " ИТН ". 
Споразумение със Съединени американски щати за нова ядрена  мощ
Парламентът ратифицира на първо четене и Споразумението сред държавните управления на България и Съединени американски щати по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. „ За “ бяха 149 депутати,   " срещу " – 50, трима се въздържаха.

Част от това споразумение е построяването на нова АЕЦ в Козлодуй с технологията АР 1000 на " Уестингхаус ". 

В съглашението се приказва за изключения от общите правила за публичните поръчки, препоръчва се България да работи с преимущество с щатски компании по нуклеарните си стратегии, ангажира се избрана банка - американската Ексимбанк, има намек, че страната ни може да се бъде като " вместилище " за отработило нуклеарно гориво и други

От " Възраждане " и Българска социалистическа партия бяха срещу съглашението, само че със напълно други артументи. В дебата се чуха познатите русофилски клишета за национално изменничество, слугинаж, лакомия, комисионни, лакейщина по отношение на Съединени американски щати. 

Управляващите настояват, че новата АЕЦ ще коства до 30 милиарда лв., само че обикновено такива огромни и комплицирани планове постоянно се оскъпяват, и то с доста.

Управляващите към момента не са дали ясно пояснение за какво не направиха конкурс, а непосредствено предложиха американската компания. Липсва и сериозен разбор при какви ценови параметри Втора АЕЦ в Козлодуй би била доходоносен и незаобиколим план.  Днес депутатите от ръководещото мнозинство отново избраха да не вземат участие в дебатите.

Споразумението от страна на Съединени американски щати е подписано от Андрю Лайт, асистент секретар по интернационалните въпроси към Министерството на енергетиката, отговори министърът на енергетиката в оставка  Румен Радев.

По тематиката за Закон за обществените поръчки той изясни, че това е ратификация на междуправителствено съглашение, в което се споделя, че всяка от страните прецизно съблюдава процедурите си и националното си законодателство, а България - и европейското. Това съглашение е нотифицирано от Европейска комисия, акцентира министърът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР